maandag 11 november 2013

WAT DOE JE MET BEELDENDE THERAPIE ??

Geldrop, 11 november 2013                                           

Als beeldend vaktherapeut, voorheen noemde men het creatief therapeut, help ik kinderen en pubers met problemen waar ze zelf niet meer uitkomen, door ze iets te laten doen met behulp van allerlei materialen.
Een psycholoog praat. Een beeldend therapeut DOET iets met het kind waardoor het zich uit op een andere manier. Het gesprek volgt vanzelf..

Bv. als een kind boos wordt en niet meer weet hoe om te gaan met die boosheid.
Het kind kan alleen nog stampen of gillen. Bij beeldend therapie mag het kind dan met klei gaan gooien waarbij de volgende onderdelen belangrijk zijn:
  • -       leren om stevig te staan
  • -       afspraken maken over wat we gaan doen, hoe we dat doen, welke regels er gelden
  • -       om beurten gooien, zodat het kind op zijn beurt moet leren wachten
  • -       samen een gericht doel bespreken
  • -       concentratie nastreven,
  • -       focussen
  • -       boosheid uiten door met klei op een kartonnen schijf te gooien tegen de muur.

Dit kan bv. voor kinderen met adhd een hele prettige manier zijn, om te leren omgaan met al die dingen die hierboven genoemd staan en waar het kind last van heeft in het dagelijkse leven thuis en op school.

Denken wordt doen. Het kind komt in beweging en ervaart spelenderwijs hoe het op een andere manier zijn probleem kan oplossen.
Doordat kinderen in beweging komen, ervaren ze plezier, kunnen ze zich uiten, is er aandacht voor het probleem en wordt er vervolgens duidelijkheid en structuur geboden.
Als je daarna de transfer kunt maken naar het thuisfront (en naar school) omtrent uiten van boosheid door samen een goede oplossing te bedenken tijdens schooluren, is de cirkel rond.

Ik help kinderen inzien wie ze zijn, waar ze goed in zijn en wat ze kunnen, maar ook waar ze moeite mee hebben of zouden willen leren. Ze krijgen inzicht in hun eigen problematiek. Het resultaat is dan dat het kind heeft geleerd om anders om te gaan met zijn boosheid en dit ook kan toepassen buiten de therapieruimte.

Met welke problemen kun je terecht bij Buro Binnenste Buiten ?
Als het kind moeite heeft met emoties, concentratieproblemen, zelfbeeld of weinig zelfvertrouwen heeft. Daarnaast is Buro Binnenste Buiten gespecialiseerd in kinderen met autisme.Geen opmerkingen:

Een reactie posten